àngel pomerol

 PROJECTE T·R·A·O·A

 

Els precedents de TRAOA  venen donats per la creació del portal d’art  contemporani www-tarragona.org, portal que volia ser un referent, una plataforma de treball ,de crítica, de difusió, de reflexió, de  les activitats artístiques i dels artistes  i crítics de la província de  Tarragona.

     Dintre dels diferents apartats que constava  el portal el 2002 va establir la línia IN SITU , en que convidava a 9 artistes  a que plantegessin una proposta que incidís en la seva implicació en el seu lloc de treball i vida.. L’exposició a la xarxa ESPAIS VITALS  ( sic  del text de presentació ) proposava una reflexió sobre la relació’ personal amb el territori al qual pertanyien, l´espai immediat, la ciutat física, l’àmbit social o l’habitacle.  La proposta era una deriva psico-geogràfica, és a dir, un recorregut en imatges per la ciutat de Tarragona, i que la podeu veure en la pàgina G.P.S/TGN. Podem sí destacar que es tracta d’un treball que té com a referents:

  1. Recorreguts psico-geogràfics dels situacionistes, Guy Debord etc...

  2. de reivindicació feminista d’artistes com Louise Bourgoise, Sophie Calle, guerrilla girls.

  3. Recorregut de benvinguda per als turistes, símil paral·lel als  monuments fàl·lics en honor al viatgers a la entrada d’alguns pobles grecs.

  4.  Crítica amb ironia dels recorreguts tradicionals fets amb visions més correctes que sempre emfatitzen, sublimen allò local.

  5. En quant a les imatges  solament que pertanyen a una visió educada amb les propostes estètiques de l’art del s.xx, que almenys em proporcionen la capacitat de badar més.

                        

 

Un any més tard  creadors i gestors  del portal art.tarragona.com  em van convidar a realitzar un projecte més o menys amb els mateixos paràmetres i d’aquí sorgeix TRAOA.

 

T·R·A·O·A es proposa com un camp d'investigació en el seu sentit més ampli. Enfila la proposta exposada o iniciada quan es va crear el portal, concretament l'exposició que sota el concepte de "IN SITU" pretenia desenvolupar un treball actiu a partir de la redefinició o implicació per part d'uns quants  artistes en el territori que habitaven, ja fos aquest físic o mental.

 

T·R·A·O·A pretén crear (fundar, habitar) una ciutat paral·lela, una ciutat que aniria creixent i definint-se a partir de la intervenció d'aquells que hi vulguin viure.

 

T·R·A·O·A serà un lloc on s'edificarà un territori col·lectiu a partir de les aportacions (construccions) individuals, un espai basat en un procés d'addició (o d'addicció), que s'expandirà en un principi metonímicament (virtualment), però intentarà crear interferències, transversalitats, confluències o conflictes amb la ciutat primigènia, es a dir intentarà establir un procés de retroalimentació activa amb Tarragona.

 

T·R·A·O·A en definitiva és la historia del projecte de una ciutat virtual que ha fracassat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

T·R·A·O·A és un projecte de mail art electrònic obert a la participació. El seu autor, Àngel Pomerol, ens proposa crear una ciutat paral·lela que provoqui interferències amb la ciutat referencial de la qual parteix. De prop, T·R·A·O·A deixa veure el seu mirall: TaRrAgOnA, alhora miratge de la ciutat virtual.

 

T·R·A·O·A es presenta amb un adhesiu que no pretén solament fer publicitat, sinó que pot esdevenir un símbol amb el qual provocar el seu creixement. Busqueu-lo i utilitzeu-lo!

 

T·R·A·O·A pot ser una potent construcció dels sentits i les idees o pot acabar convertint-se en una ciutat fantasma. Tot dependrà de l'ús que en volgueu fer.

 

T·R·A·O·A és una producció d'art-tarragona.org, on la trobareu allotjada.

 

 

                                                            Assumpta Rosés

                                          Comissiaria d'art-tarragona.org

La idea original era que fos un espai col·lectiu , però per donar-li una mica de presència a la  ciutat T·R·A·O·A i per la seva presentació vaig crear  amb Dolors Molas, que és la responsable dels processos  infogràfics, unes quantes intervencions, a les quals amb el temps s’anirien afegint  les d’altres artistes o aquelles que ens fessin arribar.

El gener del 2004 es va presentar i ràpidament per diferents factors la ciutat TRAOA va deixar d’existir, o potser no.